Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas Çifte Minareli Medrese, Anadolu’da varolmuş devletlerden biri olan İlhanlı Devleti vezirlerinden Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271-1272 yıllarında yaptırılmıştır. Diğer bir adı ise Dârü’l-hadistir.Bu bilgiyi medresenin taç kapısının üzerinde bulunan yazıttan öğreniyoruz.

Sivas’a gidilir de bu medrese görülmez mi? Elbette Sivas kent merkezinde yer alan ve Sivas ile özdeşleşmiş bu kültür varlığı medrese mutlaka görülmelidir. Çevre düzenlemesi ve yüzyıllardır korunan yapısıyla kente farklı bir görünüm katmıştır.

Tek özgün kalmış özelliği ise Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip olan görkemli ön cephesidir. Bu medresenin Sivas’ın sembolü olmak gibi bir tarafı da vardır. Taç kapı üzerinde yükselen iki minare dikkati üzerinde toplamaktadır. Dârü’l-hadis adıyla da bilinir. İki katlı, dört eyvanlı bir yapıdır.

Sivas Çifte Minareli Medrese, hala aktif ve ziyaret edilebilen bir kültür varlığımızdır. Ulaşım için Sivas merkeze gidilmesi yeterli olacaktır. Sivas şehir merkezinde ve yürüme mesafesinde olan kent meydanındadır.

Yazı ve görseller için kaynak: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’dür. 0 (346) 223 59 08

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.