Zamanda Yolculuk Mümkün mü? Yazının devamında çeşitli alıntılar ile anlatacağımız şekilde elbette zamanda yolculuk mümkün! Şaşırtıcı olsa da zamanda ileri doğru yolculuk mümkündür. Bilim, bunu evrenin sahip olduğu kozmik bir hızdan yola çıkarak açıklayabiliyor. Yine bu hız üzerinden yapılan deneyle somut halde bizlere sunuluyor.
Süper Hızlı Tren Deneyi
Bu tren deneyince çok çok hızlı bir tren düşünmemiz isteniyor. Saniyedeki hızı 210.000 km olacak şekilde.. Ama bunu şu anki teknolojide sadece düşünebiliriz. Çünkü mevcut teknolojimiz ile ancak saatte 39.897 km hız yapabilen insanlı araçlar yapabilmekteyiz.. Bu hızı epeyce arttırmamız gerekir gerçek şartlarda bunu deneyimleyebilmemiz için. Yani mevcut şartlarımızı 190 bin kat arttırdığımızda zamanda yolculuk yapabiliriz. Ancak ileri doğru olabilecek şekilde tabi ki. Eğer bu hızlara ulaşabilirsek teknolojimiz çok daha fazla ilerlemiş demektir. Buna göre de zamanda geriye doğru yolculuğu da belki o zamanlar becerebiliriz.
Işık Hızında Seyahat
Işık hızında seyahat etmek, insanı zamanda ileriye götürür. Bunu süper hızlı trenimiz ile dünyanın etrafını saran bir yolda ışık hızında giderken yapabileceğiz. Süper hızlı tren için yapılmış bir yol düşünelim. Bu tren bir zaman makinesi gibi işlev görecek. Yolcular ise geleceğe gidecekler.
Saniyede 7 kez dünyanın etrafındaki yolu katedecek. Tren ışık hızına yani evrenin kozmik hızına ulaştığı anda bunu yapabilecek. Ancak şöyle bir durum söz konusu; trenin gücü ne olursa olsun doğanın yasalarına aykırı bir durum yaşanamaz. Tren ışık hızına yaklaşabilecek kadar hızlı olsa bile tren içindeki hız dünyanın geri kalanındaki hıza göre çok daha yavaş işleyecektir.
Karadelik ve Zaman Paradoksu
Tren ışık hızına yakın hareket ederken içinde yaşananlar ise yavaş çekimde olacaktır. Karadeliklerdeki zaman akışını hatırlatmak gerekir burada. Uzaydaki karadeliklerde veya karadeliğe yakın yerlerde zamanın yavaş akması gibi.. Trenin bu durumu ise doğanın hız limitini koruması durumudur. Tren içinde bir çocuğun ileri doğru koşması örenği veriliyor mesela. Biz bunun yerine bir sporcuyu ele alıp da açıklayalım. Bir atletizm sporcusu var diyelim yolcular arasında. Bu yolcu, ileri doğru koşarsa ne olur? Normalde koşucunun hızı da trenin hızına eklenmelidir. Ancak doğa yasaları gereği bu koşuya rağmen zaman daha da yavaşlayacak ve hız limiti korunacaktır.
1 Haftada 100 Yıl Yaşamak!
Trendeki zaman, hız limitini korumak adına sürekli yavaşlayacaktır. İşte bu yüzden de geleceğe yolculuk mümkündür. Bu süper hızlı tren, belirli bir tarihten başlayarak dünyanın çevresini saran yolda 100 yıl boyunca ışık hızına yakın bir hızda dolaştı diye düşünelim. Yani, videodaki örnekle 1 ocak 2050 de istasyondan ayrıldığını varsayalım. 2150 yılının ilk gününe gelmeden önce dünyanın çevresini 100 sene boyunca tekrar tekrar dolaştığını düşünelim. Trenin içinde yaşayanların durumu ne olacaktır bu şartlarda? Zaman, trenin içinde çok yavaşladığı için yolcular, sadece 1 hafta yaşamış olacaklar. Yolculukları tamamlandığında çok ilginç bir durumla karşılacakları ortada. Kendileri trende 1 hafta geçirseler de dış dünyada 100 yıl yaşanmış olacak. Şu an nefes aldığınız dünyanın 100 yıl sonraki halini tasavvur edebilir misiniz? Zamanda Yolculuk Mümkün mü? İşte bu trendeki yolcular 1 hafta içinde 100 yıl geleceğe seyehat etmiş oldular.
CERN Deneyleri
İsviçre ve Fransa sınırları civarında kurulu bu nükleer araştrma merkezinde zaman yolculuğu ile ilgili deneyler yapılmıştır. Hatta bu yazıda bahsettiğimiz süper hızlı tren deneyine benzer şekilde birçok deney de yapılmıştır. CERN’de yapılan deneyde ise süper hıza ulaşan parçacıklar ne yapılırsa yapılsın ışık hızına ulaşamışlardır. %99,99 olsa da doğa yasaları gereği %100 ışık hızına çıkarılamamışlardır. Ve bu hızlandırılan parçacıklar normal şartlardaki varoluş sürelerinden 30 kat fazla var olmuşlardır. Yani bu parçacıkları birer insan olarak düşünseydik; trenin ışık hızı civarlarında dünyayı dolaşması gibi onlar da benzer işlemlerden geçirildiklerinde 30 kat fazla yaşamış birer insan olacaklardı.
CERN Üye Ülkeleri
Belçika, Danimarka, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, İsveç, İsviçre, Hollanda, Birleşik Krallık, Yugoslavya (1961 yılına kadar) ülkeleri kurucu ülkelerdir.
Avusturya (1959), İspanya (1961), Portekiz (1985), Finlandiya (1991), Polonya (1991), Macaristan (1992), Çek Cumhuriyeti (1992), Slovakya (1993), Bulgaristan (1999), İsrail (2014) ise sonradan üye olan ülkelerdir.
Türkiye (2015) ise CERN’e ortak (asosiye) üyedir.
Romanya (2008) ve Sırbistan (2010) ise tam üyelik yolunda asosiye üye ülkelerdir.
CERN’de yapılan veya yapılacak deneyler, dünyayı ve kozmozu anlamak için büyük öneme sahipler. Bu yazıda değindiğimiz Zamanda yolculuk mümkün mü? sorusunun cevabını yaklaşık olarak aldığımızı düşünüyorum. Stephen Hawking, bu deneyleri yorumlamış ve bizler için anlaşılabilmesi adına süper hızlı tren deneyini örneklemiş. Bu durum, ancak bu tip örnekler ile anlaşılabilir.
Sizce bu ne kadar mümkün?