Göcek Selahattin Tüneli: Yeni Türkiye’nin Özeti

Göcek Selahattin Tüneli Nerede?

Göcek Selahattin Tüneli’nden bahsedeceğiz. Bu paralı tünel Muğla’nın Fethiye ilçesi ile yine Muğla’nın Dalaman ilçelerini birbirine bağlıyor. Burada uzunluğu çok fazla olmayan bir geçit var. Toplam uzunluğu 900 metredir. Dalaman ve Fethiye arasındaki geçişi kısaltmak ve zorlu virajı olan bir geçişi kolaylaştırmak için yapılmış. Ama sadece ve sadece nakit para geçiyor. Keş (cash) para ile çalışan yüz güldüren bir sistem yani. Yazının yazıldığı sırada geçiş ücreti 9.5 TL. (Mart 2022)

Kişisel Tecrübem

Muğla’nın Fethiye ve Dalaman ilçelerini birbirine bağlayan Göcek Tüneli’nden yaklaşık olarak üç sene önce arabayla geçtim. Vakit gece yarısıydı. Uykunun en çok etkilediği saatlerde o taraftan geçiyordum. Bu otoyolu ve bu güzergah ilk defa kullandığım bir yerdi. Önceki geceden Bursa’dan yola çıkıp henüz uyumamıştım. Dinlenme işini Dalaman tarafına bırakmıştım planlamamda. Bu geçişin tabelasını gördüğümde diğer paralı geçişlere yaklaştığım zaman olduğu gibi huysuzlanmaya başladım. Devlet bir yol yapıyor veya yaptırıyor; senden de Deli Dumrul misali parasını illaki alıyor, aldırıyor.

Tabelalarda sadece nakit para uyarısını gördüğümde iyice sinir oldum. Gecenin o saatinde normali buradan güvenli şekilde Dalaman tarafına geçmekti. Yolu da tanımayınca en makulu bu. Ama üzerimde nakit para yoktu. Tünel ücreti konusunda da bir fikrim yoktu. Aslında çok pahalı değil diğer soygun geçişlerinin yüksekliğini düşününce. Belki de vardı o miktar ama huzursuz oldum ve parasız yola saptım. Açık konuşayım gerçekten de çok tekinsiz bir geçiş o geçiş. Adamlar iyi yere kapak atmışlar. Bir daha geçsem eminim paralı tünelden geçerim. Çünkü gerçekten de tehlikeli bir geçit orası.

Sonuçta oradan diğer tarafa geçtim. Ama bu tünel geçişindeki insaniyetsizliği de kenara yazmıştım. Bu konuda Deli Dumrul belki devletin kendisi belki de zengin ettiği oligarklardır. Tek bildiğim bu durumun geçemediğim Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale 1915 Köprüsü gibi vatandaş olarak bende kötü duygular yaratmasıdır. Çirkinlik var bu işte. Hadsizlik var. Yabancılaştırma var.

Bu hissettiklerim yıllar sonra ne de haklıymışım dedirten bir haberle su üstüne çıktı. Keşke bu durum yaşanmasaydı. Yine ortada kötü bir durum var ama bu haber çok daha beter bir durumu ortaya koymuş.

Cenaze Aracını Hiçbir Şekilde Tünelden Geçirmediler

Antalya’dan gelen bir cenaze aracı Muğla tarafındaki bir törene cenaze yetiştirmek istiyor. Cenaze aracının şoföründe nakit para olmadığı için hiçbir şekilde geçişe izin verilmiyor. “Cüzdanımı bırakayım dönüşte parasını öderim” diyor kabul görmüyor. Güvenlik görevlisine “internet bankacılığından hemen göndereyim sen yerime öde” diyor o da kabul edilmiyor.

Bu tek bir vaka gibi görülebilir. Ama böyle düşünmeyin. Gözünü para bürümüş insanların, devletin zenginleştirdiği bir kesimin zerre insanımızın mutluluğuna veya güvenliğine tahammülü yok. Ülkenin her yerinde yap işlet devret modeli ile devletin çok daha ucuza yapabileceği uygulamaları fahiş fiyatlara yaptırıyor ve üstüne geçiş garantisi vererek halkın parasını çarçur ediyorlar.

Bu Göcek Selahattin Tüneli de duyarlı vatandaşlar açısından bir ızdırap uygulamasıdır. Ben o bölgede yaşamıyorum. Bir daha ne zaman geçerim onu da bilmiyorum. Ama o yörede yaşayan Hasan Amca oradan değil de tehlikeli diğer yoldan geçiyorsa ve can güvenliği yoksa temenni ederim ki bu da bu işin sorumlusunun boynuna yük olsun. Eğer inançlı birisiyse iki cihanda da iki yakası bir araya gelmesin.

Dolara Endeksli Geçiş Garantili Yap İşlet Devret Modeli

Cenaze aracı cenazeyi bırakamıyor. Cenaze sahiplerine ulaşıyor. Onlar cenaze aracı ile gelip cenazeyi yeni gelen araca aktarıp devam ediyorlar. Ben sade bir vatandaş olarak orada ona yardımcı olmayan o insanların yüzüne tükürmek istiyorum. Gerçek devletçilik, gerçek vatanseverlik de bu durumlara tepki göstermektir.

Bir gün gelir de umarım bu soygun düzeni değişir. Bir gün gelir de umarım düzülen değişir. Yap işlet devret, devlet garantisi ile dolara endeksli geçiş garantileri bu hükümetin vatandaşına kazığıdır. Yap işlet devret ama ne zaman devret; kaymağı yedikten sonra. 3’e yapılacak köprü 8’e yapılıyor. Üstüne de oradan geçmeyen senden geçiş garantisini sağlamak için vergi alınıyor. Geçmeden öde, güzelce izle..

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.