Fiziksel Engelliler (Ortopedik Engelliler)

Fiziksel engelliler (ortopedik engelliler, bedensel engelliler) kimlerdir? Fiziksel engelin nedenleri nelerdir? Fiziksel engelliler ve genel özellikleri nelerdir? Fiziksel engelliler ile çalışan bir öğretmene neler tavsiye edilmelidir? Bedensel engelliler toplumda nasıl karşılanmaktadır?

Fiziksel Yetersizlik Nedir?

Kas, iskelet ve eklemlerdeki bozukluk, hastalık ve yetersizlikten dolayı, bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.

Fiziksel Engelliler in Özellikleri Nelerdir?

  • Bağımsız hareket edebilme becerileri, devimsel koordinasyonları sınırlıdır.
  • Hareketten çekinir, pasif kalmayı tercih ederler. Sıklıkla yorgunluktan şikayet ederler.
  • Yetersizlikten etkilenme düzeylerine göre uyum, konuşma ve öğrenme güçlükleri de görülebilir.
  • Düşük benlik algısı görülebilir.

Fiziksel Engelin Nedenleri Nelerdir?

Bedensel yetersizliklere ateşli hastalıklar, oksijen yetmezliği, zehirlenme ve kazalar neden olmaktadır.

  • Merkezi sinir sisteminin zedelenmesi, beynin ve omuriliğin zedelenmesini ifade etmektedir. Merkezi sinir sisteminin zedelenmesi sonucunda yetersizlikler kaslarda zayıflık, inme ve eşgüdümsüzlük şeklinde kendini gösterir. Bireyin davranışlarına etkisi ise; zihinsel gerilik, algısal problemler, eşgüdüm yoksunluğu, dikkat dağınıklığı ve konuşma bozukluğu olarak kendini göstermektedir.
  • Kas iskelet sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bedensel yetersizlikler doğuştan olabileceği gibi sonradan da kazanılabilmektedir. Nedenleri arasında kalıtsal bozukluklar, bulaşıcı hastalıklar, kazalar yada
    gelişim yetersizlikleri yer alabilmektedir. Bu grupta yer alan yetersizlikler arasında düztabanlılık, adale erimesi ve kalça çıkığı sayılabilir.
  • Doğuştan kazanılan bedensel yetersizliklerin bazıları merkezi sinir sisteminin zedelenmiş olmasından, bazıları da kas iskelet sisteminin etkilenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu grupta yer alan yetersizlikler, bel çatlağı felci, beyinsel inme, kalça çıkığı ve doğuştan ampütasyondur. (yani hamilelik döneminde anne karnındaki çocuğun çeşitli nedenlerden dolayı, olağan bir şekilde gelişememesi sonucunda çocuğun parmağı, eli, kolu, yada bacağının bir bölümü olmadan doğması)
  • Kazalar ve diğer hastalıklar sonucunda ortaya çıkan bedensel yetersizlikler ve süreğen hastalıklar grubuna, düşme, yanma, zehirlenme ve trafik kazaları gibi kazalarla, kanser, tüberküloz, ateşli romatizma ve şeker hastalığı gibi hastalıklar girmektedir.Kazalar merkezi sinir sistemini zedeleyebilir ya da amputasyona neden  olabilmektedir.

Fiziksel Engelliler ile Çalışan Öğretmenlere Çeşitli Öneriler

  • Ortopedik engelli öğrencilerin bulunduğu sınıf, mümkün olduğu kadar giriş katında ve sınıf içindeki yerleri de kapıya yakın, kolaylıkla girip çıkabilecekleri bir yerde olmalıdır.
  • Bedensel engelli öğrenciler için, çok lüzumlu durumlarda merdivenlere veya kapı eşiklerine rampa yaptırılmalıdır.
  • Ellerini kullanmakta zorluk çeken öğrencilere derslerde ve sınavlarda daha fazla zaman tanınmalı, ellerini hiç kullanamayan öğrencilerin sınavları, öğrencinin uygun bir görevliye cevapları söyleyerek yazdırması şeklinde olmalıdır.
  • Bedensel yetersizliği olan öğrenci, normal okula ve sınıfa devam ederek sınırlılıklarını kabul etmeyi, onları ödüllendirmenin yollarını ve erken yaşlardan itibaren yaşam sorunlarını çözmeyi ve yetersizliği olmayanlarla yarışmayı öğretir.
  • Bedensel engelli çocuk ya da sınıf arkadaşlarının birbirine karşı anlayış kazanmaları büyük ölçüde öğretmene ve öğretmenin bedensel yetersizliği olan çocuğa yönelik tutumlarına bağlıdır.
  • Bedensel yetersizliği olan çocukların pek çoğunun zorunlu olarak sık sık hekime gitmesi, hastanede ve evde yatması nedeniyle okula devamları aksamaktadır. Bu çocuklardan bazıları olağan öğretim süreçlerinden yararlanırken bazıları için özel öğretim süreçlerine yer vermek gerekmektedir.
  • Çocuğun bedensel engeli yanında zihinsel engeli yoksa normal okullarda eğitim görmelerinin mümkün olduğunca desteklenmesi gerektiğini de aklımızdan çıkarmayalım. Bedensel özürlü çocuklar motor-hareket becerilerindeki yetersizlik dışında yaşıtlarıyla ortak özellikleri olduğu için gerekli düzenlemelerle normal okullardan en çok yararlanacak çocuklardır.

fiziksel engelliler

Özetle; ortopedik engelliler, toplumda çok farklı tepkiler almaktadırlar. Özel eğitim etkinlikleri kapsamında yapılan bazı sosyal deneylerde de görüldüğü üzere insanlar, bedensel engelli bireyler ile aynı sosyal ortamları paylaşmakta tereddüt içinde olabiliyorlar. Bu bedensel engellilere yönelik sosyal algı veya toplum vicdanı açısından çok düşündürücü.

Aşağıda yer alan videoda bedensel engelli bir bireyin ailesinden diğer insanlara yönelik mektubu yer almakta. İnsanlar, beden engeli olan diğer bireyleri nedense garip karşılıyorlar. Diğer engellilere olduğu gibi ortopedik engellilere de dikkatli davranmalıyız. Duygu durumları çok hassas olduğu için, benimsenme ihtiyaçları olduğu için onlara karşı özenli olmalıyız. Öncelikle durumlarını normalleştirmeliyiz. Parkta ailesi veya arkadaşlarıyla vakit geçirmeye gelen bir engelliyi bakışlarımızla yormamalıyız. Eğer bakacaksak da içinde sevgi barındırmalı bu bakış. Mesela bir bakış söz konusu ise gülümseme de olmalı. Aksi takdirde engelli bireye bırakın faydalı olmayı onun gününün kötü geçmesini sağlamış bile olabiliriz.

Fiziksel engelliler, devlet kurumları tarafından unutuldukları konusunda bir çok kesim tarafından haklı bulunurlar. Ne bir engelli rampası ne de halk otobüslerinde veya diğer ulaşım araçlarında destek kolları yoktur bazı şehirlerde. Sosyal medyada bu eksiklikler engelli olmayan vatandaşlar tarafından sık sık paylaşılır. Herkes devlet kurumlarının engellilere yaklaşımının eksik olduğunu kabul eder. Eder ama kendini görmez. Videoda da göreceğiniz üzere en garip, ötekileştiren bakışlar hep engelliler üzerinde yoğunlaşır. Zaten bir selam bile vermez oldu insanlar günlük hayatta. İnsanlardan bazı şeyleri beklemek noksanlık mı acaba?

Bir de maddi imkanları iyi olan fiziksel engelliler gerçekten şanslılar. Çünkü fiziksel engellilik hali ekonomik yetersizlikle birleşince hayat çok acımasız olabiliyor. Sizce de öyle değil mi?

Siz neler düşünüyorsunuz; sayfaya bir yorum bırakın lütfen. 

“Fiziksel Engelliler (Ortopedik Engelliler)” üzerine 3 yorum

  1. Farkindaligimizi saygı ve sevgimizi hassasiyetimizi artırabilmeliyiz.Duygusal acıdan anlayabilmeli empati kurabilmeli kabul seviyemizi yükseltmek,kosten değil destek durumunda olabilmeliyiz.Elimizden birşey gelmese dahi karşılaştığımızda güler yüzümüzü esirgememeliyiz.

    Cevapla
    • Aynen dediğiniz gibi; ille de elimizden bir şey gelmesi şart değil. Onları ve ailelerini pozitif anlamda ayrı tutmak en doğrusu olur. Veya hiç olmazsa onlarla karşılaştığımızda bir gülümseyelim. O da olmadı yadırgarcasına bakıp durmayalım. Empati herkese lazım.

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.