Kaynaştırma eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler derken aşağıdaki 26 maddeyi veriyoruz. İşin teori kısmında bu maddeler size çok gelebilirler ama uygulamada biraz dikkatli ve sabırlı olan herkes bu maddelerin süreç içinde kendiliğinden oluşacağını görecektir.
kaynaştırma
Kaynaştırma Eğitimine Hazırlık
Kaynaştırma eğitimine hazırlık çalışmaları kapsamında öğretmen, engelli birey (kaynaştırma öğrencisi), diğer öğrenciler, kaynaştırma öğrencisinin ailesi, okul yönetimi, eğitim ortamı ve eğitim programının (BEP) hazırlanması gerekmektedir. Bu öğeler hazırlandıktan sonra kaynaştırma eğitimine başlanabilir.
Kaynaştırma Uygulamaları
Kaynaştırma uygulamaları nelerdir? Kaynaştırma nedir? Kaynaştırma çeşitleri nelerdir? Tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma ve tersine kaynaştırma nedir?
Kaynaştırma Eğitimi
Kaynaştırma eğitimi ile engelli bireyler normal gelişim gösteren akranlarıyla beraber eğitim alırlar. Kaynaştırma eğitimi sınıf öğretmeni tarafından gerekli düzenlemeler ve dikkat sunulduğunda son derece etkili ve yararlı olmaktadır. Engelli öğrenciler başta olmak üzere kaynaştırma eğitimi herkese farklı kazanımlar sunar.
Özel Eğitim Sistem Basamakları
Özel eğitim sistem basamakları aşağıdaki gibidir. Erken çocukluk eğitimi ile başlayarak yaygın eğitim basamağı seçeneğine kadar devam eder. Özel eğitimde erkenlik ilkesi çok önemlidir. O nedenle okul öncesi dönemden önce başlaması da faydalı olacaktır. Sırasıyla özel eğitimde sistem basamakları nelerdir?
Özel Eğitim Nedir?
Özel eğitim nedir? Özel eğitim nedir ne değildir? Yetersizliğin engele dönüşmesini önleyen, yetersizliği olan bireyin toplumda bağımsız, üretici olmasını sağlayan ve becerilerini geliştiren bir eğitim hizmetidir. Hem zorunluluktur hem de değildir. Engelli bireyler bir toplumun yumuşak karnı olarak görülmelidir. Engelli bireylerin aldıkları eğitimden tutun da onlara verilen her türlü devlet desteği bir gelişmişlik göstergesidir.
Finlandiya Eğitim Sistemi

Finlandiya Eğitim Sistemi, nedir? Ne değildir? Fin eğitim sistemi bir çok yazıda dokuz maddede özetlenmiş. Biraz daha yorumlayıp sizler için bu yazımızda Finlandiya’nın ülkelerin eğitim öğretim başarısı sıralamasında en dipten en tepeye zıplamasına imkan veren değişimini göstermek istiyoruz. Türkiye’deki Köy Enstitüleri gibi Finlandiya’nın da köylerinde araştırma yapan konseyleri vardı. Derinlemesine inceleme gerektiren bir aydınlanma yaşadılar Finler.. Bu konuda başvuru kitabı olarak Rus yazar Grigory Petrov’un 1923 yılında yazdığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı mini kitap incelenebilir.