2017 Ramazan Ayı..

Ramazan Ayı.. Kulların Yaratıcıya bir yılın borcunu ödeme fırsatı mıdır, yoksa Yaratıcının kullarına yılda bir huzurunu açma vakti mi..?

Müslümanlar olarak halkımıza baktığımda farz ibadetlerimizden en çok orucu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Zekat, hac, namaz; oruç kadar toplu biçimde, mahallece, ailece yapılmaz. Ama oruca gelince ailecek, komşucak ‘Oruç musun bugün, niyetli misin kardeş, aman aman iyi Allah kabul etsin’ sözleriyle sıvazlarız omuzlarımızı. Belki en kolayıdır diye belki en gösterişlisidir, bilinmez..!

Ramazan Ayı, açlık, susuzluk, bitkinlik.. Oysaki Ramazan akla en son açlığın gelmesi gereken, dilin, gözün, bedenin, nefsin orucudur. Aklı fikri kaç saat aç kalacağını düşünen beyin egzersizi değildir. Ne senin sinir harbini pervasızca sergileme zamanındır ne de bir karış suratla canlı cenaze olmandır..

Hele ki bazı algı şekillerini gördükçe sitem etmeden duramıyorum. Özellikle yeni evliler.. Bütün sülaleyi davet etmesi gerektiğini düşünerek adeta mutfağı bir pist alanı şeklinde kullanıyorlar. Dört beş çeşit yemekler, tatlılar, çaylar, kahveler.. Onu yemezsen gönlüm kalır, hangi yemeği en iyi yapmışım, sunum için mum yakmayı unuttum v.s

Kimisi kilo vermeyi düşünür, kimisi kilo almayı. Kimisi simsar beller kendisini, oruç tutup tutmayanları ayıklar. Yiyeni içeni ayıplayanını mı istersin, kendi orucunu herkese duyuranını mı..!

Yahu Ramazan bu mudur Allah aşkına, sen üç dört çeşit yemek yiyerek mi anlayacaksın aç insanların halinden, karnın çok yemekten ağrıdığında mı algın, anlayışın gelişecek.. Pes..!

Din, inanç, güzel insanda öyle büyülü bir hal alır ki, kıskanırsın o huzuru. Her ibadeti zaman zaman düşünürüm, aklıma Mevlana gelir, Şems gelir.. Keşke derim izleme şansım olsaydı onları, sesimi çıkartmadan, nefes almadan doyurabilseydim huzurumu..

Din huzurdur, maneviyattır, zenginliktir hem herkese bir olacak kadar tek hem de herkese özgü olacak kadar çok..  Ama insanımız öyle bir oruç tutuyor ki; o bencilliği, gösterişliliği, tutuculuğu..  En çok çocuklarımız için üzülüyorum. Kitabımız orucu istediği gibi anlatsın; çocuklarımız duyduklarını değil gördüklerini öğrenecekler.

Herkesin oruçtan önce kalbiyle yüzleştiği bir Ramazan ayını tamamlayabilmek dileğiyle, mide sonraki iş..

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.