Balıkçı Kasabasında Yaşamak (Hayaller ve Gerçekler 3)

balıkçı kasabasında yaşamak 1Hayaller ve gerçekler yazı dizisine devam ediyoruz. Hayal kurmadan olmaz elbette. Dünyanın en güzel şeylerinden birisi de hayal kurma özgürlüğümüzdür. Bazı insanların elinden hayal kurma özgürlüğünü de alırsanız, o yol bunalıma ve intihara kadar gidebilir. Sıradaki yazımız ise balıkçı kasabasında yaşamak temasını taşıyor. Bu konuya değinmeden olmazdı.

Hayaller ve gerçekler yazılarımız, günlük hayat koşuşturmasından bunalmış, büyük kentlerde dört duvar arasına sıkışmış insanları konu edinmekte. Bu insanlar iş stresi ya da diğer metropol zorluklarından sıyrılabilmek için umut edenlerdir. Hayal kurarak, planlar yaparak en azından ayakta kalmaya derman bulabilenlerdir. Ancak çok kişi hayal kurup da az kişi ancak mevzu bahis konuda atılımda bulununca bu iş hayaller ve gerçekler alanına girmiş oluyor.

Balıkçı Kasabasında Yaşamak

En eski Türk filmleri bile bunu çokça konu edinmişken bizim hayaller içinde saymamamız eksiklik olurdu. Filmlerde olsun arkadaş sohbetlerinde olsun her yerde bu isteğe sahip insanlarla karşılaşıyoruz. Kötü bir şey midir bu istedikleri? Elbette ki kötü değildir. Son derece masum ve yaşama sevinci barındıran bir istek gibi tersine.

Balıkçı kasabaları doğal olarak denizi olan köyler veya kasabaları akla getirmekte. Ve bir yerde deniz varsa, şirinlik varsa orası yaşanabilecek bir yerdir. Bir çok insan, özellikle metropollerde yaşayan insanların çoğu sakin bir yaşamı umut eder bazen. İşte bu yüzden bu sahil kasabaları çok talep gören yerler. Ancak şunu da belirtmek lazım ki büyük kentlerin curcunasına alışan insanlar, bu sakin sahil kasabalarında uzun süre kalamazlar. Kırsaldan kente gelen birisinin başını döndüren bir şatafat varken buralarda ise insanın beynini kemiren cinste bir sakinlik vardır. Bir yandan da bu özlemin hayal olarak kalmasının nedenlerinden birisi de bu olabilir.

Örnek Balıkçı Kasabaları Nerelerde?

Bu mekanlara örnek olarak yavaş şehirler (cittaslow) arasında denizi olanlar başta olmak üzere; Yalova Esenköy, Yalova Çınarcık, Çanakkale Merkez (evet merkezi bile sakin), Çanakkale Ayvacık, Nuğla Fethiye Göcek, Çanakkale Eceabat, Çanakkale Lapseki, Çanakkale Gelibolu, Balıkesir Ayvalık, İstanbul Şile, Mersin Kızkalesi, İstanbul Riva, İzmir Seferihisar, Muğla Datça, Antalya Kaş, İzmir Dikili, Muğla Bodrum Türkbükü,  İzmir Foça, Antalya Kaleiçi, Muğla Milas, Bursa Mudanya, Bursa Gemlik, Antalya Olimpos Çıralı, İzmir Urla, Muğla Fethiye Ovacık, Balıkesir Avşa Adası, Balıkesir Marmara Adası, Muğla Bodrum Gündoğan, Aydın Didim Akbük, Muğla Akyaka, Balıkesir Altınoluk, Muğla Bodrum Gümüşlük, Düzce Akçakoca, Hatay Dörtyol, Muğla Marmaris, Muğla Marmaris Turunç, Muğla Gökova, Çanakkale Bozcaada, Aydın Kuşadası Güzelçamlı, Çanakkale Gökçeada, Balıkesir Erdek, Muğla Marmaris İçmeler, Balıkesir Bandırma, Çanakkale Biga, Balıkesir Burhaniye, Muğla Fethiye Ölüdeniz, İzmir Çeşme (yazlar hariç), Trabzon Akçaabat, Tekirdağ Şarköy, Tekirdağ Marmara Ereğlisi, Giresun Tirebolu, Mersin Anamur, İskenderun şehir dışındaki sahil mahalleleri, Trabzon  Yomra, Giresun Espiye, Kastamonu Cide, Rize Fındıklı, Artvin Arhavi, Artvin Hopa, Balıkesir Akçay, Trabzon Sürmene, İzmir Bademli, İzmir Dikili, İzmir Çandarlı, İzmir Aliağa, Aydın Kuşadası, Rize Pazar, Rize Ardeşen, Ordu Perşembe, Aydın Didim, Samsun Bafra, Bodrum Güvercinlik, Kastamonu İnebolu, Muğla Bitez, Ordu Gülyalı, Giresun Bulancak, Trabzon Araklı, Giresun Piraziz, Bodrum Yalıkavak, Muğla Çökertme, Sinop Ayancık, Balıkesir Burhaniye Ören, Muğla Ortaca Dalyan, Muğla Köyceğiz, Ordu Ünye, Ordu Fatsa, Rize Çayeli, Muğla Dalaman, Antalya Demre, Antalya Finike, Antalya Olimpos, Antalya Tekirova, Sinop  Gerze, Sinop Sarıkum, Antalya Kemer, Antalya Serik, Antalya Alanya, Samsun  Terme, Antalya Manavgat, Zonguldak Alaplı, Zonguldak Marmara Ereğlisi, Antalya Gazipaşa, Kastamonu Kurucaşile, Mersin Bozyazı, Bartın Amasra, Mersin Aydıncık, Mersin Yeşilovacık, Mersin Taşucu, Mersin Erdemli, Hatay Samandağ, Kırklareli Beğendik, Kırklareli Kıyıköy, Kırklareli Yalıköy, Kırklareli Karaburun, Kırklareli Kumköy, İstanbul Silivri, İstanbul Kumburgaz, İstanbul Ağva, İzmit Kefken, Sakarya Karasu gibi yerleşim birimlerindeki mahalleler, kasabalar ve köyler örnek verilebilir. Eğer gerçekten balıkçı kasabasında yaşamak istiyorsanız seçmeniz zor olacaktır.

Bu yerleşim yerlerine eklenebilecek mutlaka daha fazla yer var. Biz bu kadarını derledik. Ayrıca listede yazları çok kalabalık ve gürültülü olan yerler de var. Buraların yaz dışındaki nüfuslarını dikkate aldık. Ve cittaslow dediğimiz yavaş (sakin) şehirler yazın bile sakinlik sunmaktalar. Özellikle İzmir Seferihisar bu konuda hem ilk seçilen şehrimiz hem de harika bir yerdir. Yaşasın yavaş şehirler..

Şimdi Ne Yapacaksın?

Bu satırlara bir şekilde ulaşıp da konuya vakıf olduktan sonra ne yapmaya karar verdiğinizi öğrenmek isterdim. Yani bir balıkçı kasabasında yaşamak isteyen birisiyseniz kararınız nedir? Hayalinizin peşinden gidecek misiniz?

Şahsen az kişi de başarsa bu şekil planları yine de gerçekleşme ihtimali hep var. Bu ihtimaller de size bağlı olan ihtimallerdir. Ama bu işin gerçeği nedir? Ondan da bahsedelim. Hayali balıkçı kasabasında yaşamak ama gerçeği dört duvar beton şehirde yaşamaya devam etmektir. Neden olmasın? Belki de üç beş sene içinde bir balıkçı kasabasına yerleşeceksiniz.. (İnşallah canım yaa!)

Hayaller ve Gerçekler 1:  Ege’ye Taşınmak

Hayaller ve Gerçekler 2: Hayvan Yetiştiriciliği Yapmak

“Balıkçı Kasabasında Yaşamak (Hayaller ve Gerçekler 3)” üzerine 2 yorum

  1. Benimde ailemle en buyuk hayalim ama tabi esim cekiniyor haklida ama birkere yasayacagimiz bir hayatta neden paraya deger veririz anlamak mumkun degil o yuzden cocugum ve karimi alip bu nadide yerlerden birisine yerlesip kendi dunyamizi ve alabilecegimiz zevkleri en dorugunda ve tatlari en nadide sekilde yasamak arzusuyla kendime 3 sene sure verdin tabi zorlanacagiz ama buyuksehirin pis havasi maganda insablari suratsiz canlilari cekmektense kendi bahcemi temizler oglusum ve esimle pikniklere sahillere dagda kekik kokulu ovalarda aksam olunca somine veya soba basinda oturmaya ve en onemlisi yasamin tatlarina varmayi tercih ederim hepinizi seven insan gkhn

    Yanıtla
  2. Gökhan Bey, yorumunuz beni çok mutlu etti. Aynı durumu yaşadığımız ortada. Ben de oğlum ve eşimi alıp hayalimin (planımın) peşinden gideceğim. Aksi durumları da hesaba katarak bunu yüksek ihtimal gerçekleştirmek istiyorum. Aksi durumlar ise gidilecek yerdeki eğitim kurumlarının durumu diyebilirim. Şehir dışındaki özel okullar durumu olanlar için alternatif olabiliyor. Bu konu netleştiğinde yola çıkmış oluruz gibi geliyor. Çok enterasan belki ama ben de 4 yıl süre verdim. Bizde ki fark eşimin de istiyor oluşu.

    Ben şehrin gürültüsünden, maganda ruhlulardan çok kekik kokusundan bahsetmek isterim 🙂 O kekik kokusu yok mu! Çok başka ama.. Dilerim, o güzel sahillerde yüzmek, dağlarda ve bayırlarda kekik kokusu eşiliğinde zaman geçirmek nasip olur hepimize. Dediğiniz gibi kaç kere yaşayabileceğiz şu hayatı.

    Çok çok selamlar, teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.